Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Amortering och amorteringskrav

Amortering är det belopp du betalar av på ditt lån. Ju mer du amorterar desto mer minskar du ditt lån och din framtida räntekostnad. Här finns mer information om amortering och vad amorteringskravet innebär.

Två män står och jobbar vid ett skrivbord

Hur mycket måste jag amortera enligt amorteringskravet?

Din amortering beräknas utifrån hur mycket du lånar i förhållande till vad bostaden är värd och din inkomst enligt Finansinspektionens amorteringskrav. 

  • Bolån över 70 % av bostadens värde ska amorteras med minst 2 % av det totala lånebeloppet per år.

  • Bolån över 50 % upp till 70 % av bostadens värde ska amorteras med minst 1 % av det totala lånebeloppet per år.

  • Om du lånar mer än 4,5 gånger din årsinkomst före skatt ska du även amortera ytterligare 1 % av det totala lånebeloppet per år. Är ni flera som ansöker om bolån så är det er sammanlagda årsinkomst före skatt som gäller.

  • Om ditt bolån är 50 % eller under av bostadens värde och du lånar mindre än 4,5 gånger din årsinkomst före skatt, är det inget krav på amortering enligt Finansinspektionen.

Vill du ha hjälp med din amortering?

Vill du göra en extra amortering, betala av ditt bolån eller ändra din amorteringsplan? Kontakta oss så hjälper vi dig.

Tillfällig amorteringsbefrielse

Har fått ökade kostnader eller minskad inkomst som gör det svårt för dig att betala dina lån? Vi kan i undantagsfall bevilja amorteringsfrihet under en begränsad period. Undantagen är inte generella utan prövas från fall till fall.

Amorteringsfrihet - så funkar det

Amorteringsfrihet betyder att du under en begränsad period inte behöver amortera på ett eller flera av dina lån. Vi kan i undantagsfall bevilja amorteringsfrihet under en begränsad period om din ekonomi väsentligt försämrats. Undantagen är inte generella utan prövas från fall till fall.

Om du hamnar i en ekonomisk svår situation är det viktigt att du kontaktar oss och ansöker så tidigt som möjligt. Ansök om tillfällig amorteringsbefrielse

Har du inte internetbank?

Har du inte internetbank kan du istället ringa oss på 0771-22 11 22 eller besöka ett av våra kontor så ser vi över din situation.

 

 

 

Ansök om tillfällig amorteringsbefrielse

Om du har fått ökade kostnader eller minskad inkomst som gör det svårt för dig att betala dina lån kan du ansöka om tillfällig amorteringsbefrielse.

Frågor och svar om amortering

Vill du sänka din månadskostnad?

Om du förväntas få en större summa skatteåterbäring kan du välja att skattejämka. Det innebär att din arbetsgivare drar mindre skatt på din lön varje månad. Att jämka kan vara ett bra alternativ om du har höga ränteutgifter och vill sänka din månadskostnad. 

Räkna på bolån

Skaffa lånelöfte

Höja ditt bolån